Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] napoje z węglowodanami osiągnęło ponad 6.0 mmol/L, po 2 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal silnie podniesione i odnotowano szczytowy poziom (~5.0 mU/L), po 3 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal podwyższone, tymczasem w grupie pijącej piwo spadło prawie do wartości [...]
[...] mężczyzny stężenie testosteronu całkowitego (fizjologiczne) wynosi: 280-1080 ng/dL (9.7 – 37.4 nmol/L). Wcześniejsze badania nad starzeniem się mężczyzn wykazały, że: poziom testosteronu we krwi zmniejsza się z wiekiem (Harman i wsp. 2001; Feldman i wsp. 2002), całkowite stężenie testosteronu spada średnio o 1,6% rocznie, stężenia t. [...]
Niedawno pojawiło się ciekawe badanie. Dziennikarze „The New York Times” na łamach artykułu: „Bananas vs. Sports Drinks? Bananas Win in Study” orzekli, iż dostarczanie bananów jest lepsze od dostarczania wody z cukrem w trakcie wysiłku. Sugerują, iż napoje dla sportowców poległy w boju. Czy tak jest faktycznie? Podsumowanie: badanie było [...]
[...] średnio 0,66 kg wagi tygodniowo, wyraźny spadek ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a [...]
[...] masy komórek beta przy zwiększonej liczbie mniejszych wysepek, czemu towarzyszył stan prozapalny z objawami stłuszczenia wątroby. Berberyna HCL pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i skutecznie obniżyć wagę. Dieta VLCKD cofa cukrzycę?! W jednym z badań Lorenzo Romano i wsp. opublikowanym w lipcu 2019 r., pacjentom z cukrzycą typu [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] te zawierają tylko naturalnie występujące cukry, jednak słodki smak podkreślony jest poliolami, które pogłębiają słodycz owoców, nie powodując jednocześnie gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Frużeliny te stanowią doskonałą opcję zarówno na śniadanie, jak i przekąskę. Oczywiście wykorzystanie ich w kanapkach to tylko jedna z opcji, gdyż [...]
Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]
[...] obniżania ciśnienia krwi, z efektami utrzymującymi się nawet do 24 godzin, ćwiczenia oporowe prowadzone po posiłku, ale nie przed, mogą być bardziej skuteczne w obniżaniu poziomu glukozy, insuliny i triacylogliceroli (tłuszczów). Wnioski Nawet pojedynczy trening może poprawiać markery kardiometaboliczne u osób z cukrzycą. Komentarz Ewentualne [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
[...] układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Kimchi Jedzenie kimchi daje mnóstwo korzyści metabolicznych. Spożywanie sfermentowanej kapusty poprawia poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi oraz utratę masy ciała. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to bogaty w błonnik, niskokaloryczny i pożywny dodatek do wielu dań. Do [...]
[...] działanie antyoksydacyjne, Granat właściwy – działanie przeciwnowotworowe, Arbuz zwyczajny (zawiera cytrulinę, likopen) – działanie antytoksyczne, obniża poziom cukru we krwi, Jęczmień zwyczajny - przeciwdziała stłuszczaniu wątroby, Kukurydza - działanie antyoksydacyjne, Ryż brązowy - działanie przeciwzapalne, antocyjany i [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
[...] pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone węglowodany. Spożywanie nieproporcjonalnych ilości takich węglowodanów podnosi poziom cukru we krwi, powodując, że skóra staje się niezdrowa i słabo nawilżona, traci swój blask i elastyczność. Jeśli ktoś podchodzi do diety wegańskiej „na szybko” i po [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
[...] co nasz organizm potrzebuje. Ponadto diety roślinne zapewniają dużo błonnika i mają niską zawartość cholesterolu. Sprzyja to lepszemu trawieniu i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jaka jest różnica między redukcjonizmem, a fleksitarianizmem? Fleksitarianizm to także dość popularny styl odżywiania i można by pomyśleć, że jest [...]